Приклучување на програмата “Да не биде никој изоставен“

АДРР СОНЦЕ реализира програма “Да не биде никој изоставен“ наменета за подобрување на можностите за вработување на Роми од Тетово и Гостивар.
Сите заинтересирани за учество во програмата, контактирајте нѐ. Повеќе информации и контакти за програмата во флаерот подолу.

Програмскиот директор на РРЦ од Скопје и Извршниот директор на Сонце од Тетово гостуваа на утринската емисија на МТВ1

Програмскиот директор на РРЦ од Скопје Себихан Демировски и Извршниот директор на  Сонце од Тетово Ферди Исмаили беа гости на утринската емисија на МТВ1.

Во текот на емисијата се збореше за програмите и активностите на двете организации, акциите спроведени за време на COVID  19 за поддршка на најподогодените ромски семејства во државата, како и за стратешките насоки на двете организации за поддршка на најранливите категории на граѓани.

Себихан Демировски презентираше дека во текот на акцијата за поддршка на најранливите ромски семејства се поделени повеќе 420 пакети со храна и хигиена и повеке од 200 пакети со учебни и дидактички материјали за деца Роми вклучени во предучилишно образование. Дополнително за поддршка на учениците вклучени во прво, второ и трето одделение доделени се 170 таблети со интернет ваучери за два месеци, во општините Шуто Оризари, Тетово и Гостивар. Оваа активност е спроведена во партнерска соработка со Сонце од Тетово и Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта. Проектот „Зголемување на партиципацијата и вклучувањето на децата Роми до квалититен ран детки развој и основно образование“ е финансиран од Европската Унија и Ромскиот Образовен Фонд.

Дополнително Ромскиот Ресурсен Центар во соработка со ЦЕЛИМ од Италија подели во соработка со општина Виница додели над 100 пакети со храна и хигиена на 100 ромски социјално загрозени семејства во Виница. Оваа помош се подели во рамките на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница“. Проектот е финансиран од Европската Унија.

Ферди Исмаили презентираше дека за време на пандемијата со COVID 19 во соработка со Фондација Отворено Општество се доделени на 1660 пакети со храна и хигиена на најпогодените ромски семејаства со пандемијата во 11 општини. Дополнително во соработка со УНДП и Министерството за труд и социјална политика Сонце ангажираше 50 невработени Роми и ги вклучи привремено во општинско корисна работа во 11 општини во државата. Со оваа мерка се помогна на невработените Роми да обезбедат егзистенција за време на пандемијата и да се ублажат последиците поради COVID 19 врз најзагрозените Роми.

Дополнително беше претставено дека РРЦ и Сонце веќе имаат поднесено ургенција до Владата на Република Северна Македонија и ресорните министерства за ообезбедување на таблети и интернет за најмалку 1200 ученици кои немаат можност да следат онлине настава и се исклучени од образовниот процес.

Се со цел соодветно да се одговори на последиците од пандемијата со COVID 19, Програмскиот директор на РРЦ изјави дека заедно со Сонце почнуваат голема акција за организирање и мобилизирање на бизнис заедницата, локалните самопуправи и другите локални и меѓународни организации и фондации за прибирање на средства и помош за да се помогне соодветно на најпогодените семејства со пандемијата поради COVID 19.

На самиот крај на емисијата беше препорачано дека во вакви времиња треба да сме солидарни, организирани и мобилизирани за да им помогнеме на оние граѓани на кои најмногу им треба помош, и да се надеваме дека пандемијата ќе стивне што побргу и ќе продолжиме да живееме нормално.

Во прилог следи видеото од емисијата:

GC SEE / ERMA CALL FOR APPLICATIONS 2020-21

The Global Campus South East Europe – European Regional Master’s Programme in Democracy and Human Rights in South East Europe (GC SEE/ERMA), is a one year interdisciplinary Master’s programme coordinated by the University of Sarajevo (UNSA), Center for Interdisciplinary Studies (CIS) and the University of Bologna (UNIBO), Department of Political and Social Sciences. GC SEE/ERMA is a proud member of the Global Campus of Human Rights (GC), an interdisciplinary center of excellence supported by the EU and other partner institutions, whose main aim is to continually promote human rights and democratization through education, specialized training, and research cooperation worldwide. It has a broad network of academic partners within seven regional headquarters in Pretoria, Beirut, Bangkok, Yerevan, Buenos Aires, Sarajevo/Bologna and Venice. GC SEE/ERMA is co-financed by the European Union through the GC and the Italian Agency for Development Cooperation (AICS), supported by the Embassy of the Republic of Italy to BiH. The Programme awards students with 60 ECTS and a double-degree diploma of both founding universities (UNSA and UNIBO).

GC SEE/ERMA is an academic educational Programme intended for students who wish to combine studies with practical and field research experience in human rights and democratization issues. Recognizing that human rights are a crosscutting theme among different disciplines of study, such as political science, social sciences, law, sociology, and philosophy, ERMA fosters an interdisciplinary approach. Students have the benefit of studying in a highly international environment, attending lectures and workshops held by over 40 professors and experts from 11 partner universities:  University of Bologna, Italy; University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina; University of Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, University of Belgrade, Serbia; Karl Franzens University of  Graz, Austria; University of the Ruhr, Germany; University of Peloponnese, Greece; University of Zagreb, Croatia; New Bulgarian University, Bulgaria; University Ss. Cyril and Methodius, North Macedonia; and University of Pristina, Kosovo[1]. Students explore areas such as the philosophical foundations of human rights; principles of democracy; theories and issues of ethnicity, nationalism and religion; economic, social and cultural rights as well as the mechanisms for human rights protection and implementation.

All interested in studying human rights and democracy in South East Europe are hereby invited to apply for the 20th edition of the ERMA program.


DEADLINE        20 September 2020


36 STUDENTS

Up to 36 students will be selected in the last week of September 2020, from the following target groups:

 • Target group I (25 places): Citizens of Albania, Bosnia and Herzegovina, North Macedonia, Montenegro, Serbia and citizens of Kosovo (who hold a passport of a country recognized by BiH).
 • Target group II (5 places): Citizens of the European Union countries, Azerbaijan and the Russian Federation.
 • Target group III (up to 6 places): students from other countries.

_______________________________________________________________________

REQUIREMENTS

I ACADEMIC BACKGROUND

The university degree of the applicants must be earned during studies lasting either 4 or 5 years (3+2) with a previously earned degree of a minimum of 240 ECTS. Candidates must hold a university degree in social sciences and humanities, from an accredited university.

II ENGLISH LANGUAGE PROFICIENCY

Candidates have to provide evidence of their English language proficiency. The Master Programme recognizes the following international English Language certificates:

 1. TOEFL – minimum 560 paper-based, 220 computer-based, 83 IBT;
 2. IELTS – minimum band 6.5, no less than 6.0 in any of its subsections;
 3. CAE and CPE Cambridge exams.

Applicants with 1. English as a native language, 2. a university diploma in English language and literature, and 3. those who had previous university education in English language are exempted from providing a separate proficiency certificate. Such candidates shall submit transcripts or certificates issued by their respective universities.


SCHOLARSHIPS

Students from TGI (25 students) and TGII (5 students) receive the following financial support during their studies:

 1. Study grants covering regular living costs (November to July) in the amount of 4.500€ gross.
 2. Costs of lodging and dining (full board) covered by the programme during the term in Italy
 3. Reimbursements (travel, health insurance, diploma recognition etc.) in the overall amount of 1.200€.

Students of TG III are self-funded. These students are expected to cover all their living and travel expenses as well as the costs of Term III lodging in Italy (3150 Euros). The students are encouraged to secure funding through other sources.

Depending on the number and the quality of applications, the Programme reserves the right to offer several self-funding places to TG II candidates.

______________________________________________________________________

TUITION

TG I:   No tuition fee. Enrollment costs 200€.

TG II:  2.000€.

TG III: 2.000€.

_______________________________________________________________________

APPLICATION DOCUMENTS

The application documents must be either originals or certified copies in the English language. When the original document is not in English language, a translation must be provided, attached to the original document, or its certified photocopy. The translation must be done by an official translation service (with stamp) or your university/college.  

 1. Application Form (download, fill out and upload in the online application tool)
 2. English language certificate  
 3. University diploma (or a graduation certificate)
 4. Academic records/transcript
 5. Citizenship certificate
 6. Birth certificate
 7. Passport photocopy (page with personal data and expiry date only)

Note: Scans of certified copies must include pages with the certification stamp. Late and incomplete applications will not be considered.

__________________________________________________________________________

HOW TO APPLY?       

To apply for the ERMA programme, you have to fill in the required personal data and upload all of the above-listed documents to the ONLINE APPLICATION TOOL by 20 of September 2020. Each document must not exceed 10 MB.

To access the online application please click below:

APPLY HERE!


IMPORTANT:

1.Selected students will be required to submit all the required documents in hardcopy to the Programme at enrollment.

2.All diplomas issued by universities from countries other than Bosnia and Herzegovina need to be recognised by the University of Sarajevo. The students should start with the process at enrolment to the Programme.

3. Applying for a temporary residence permit within 90 days from entering Bosnia and Herzegovina is obligatory for all foreign students. For more information about the residence permit, please check www.sps.gov.ba

For further information browse other ERMA related pages on our website or contact info@erma-programme.eu


DOCUMENTS FOR DOWNLOAD

 

1. CALL FOR APPLICATIONS 2020-21

 

2. APPLICATION FORM 2020-21

 

3. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 2020-21

Avdive ulavgepes hajbnaskere thaj užipaskere paketoja ani gradinka 8-to April-dikhen Video..

Avdive ano pervazija (ramke) e proekteske ,,Bajrovipe o lejbe than thaj participacija e sikhlenge Roma đi ano kvalitetnikano anglal buvlaripe ano sađjandipe thaj fundavno educiribe” ulavgepes  arka baš 136 čhavore-Roma save lena than  anglal sikhlojbaski sikhlovni  ani Komuna Šuto Orizari.

E hajbnaskere thaj užipnaskere, (paklukoskere, higienska) paketoja ulavenapes ano buthi kheripe e komunensar Šuto Orizari, Tetovo thaj Gostivar.

O proekti tano ikherdo tar ,,Bajrovipe  edukacijake šajdipa tar sikhle  Roma thaj terne Roma tar Purab Balkani sar thaj o Khoranipe”, aso implementacija e proekteske tavdela prekal o vastalipe tar Edukativnikano Fondi tar Budimpešta.

Во рамките на проектот „Зголемување на пристапот и партиципацијата на учениците Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“ денес се дели помош за 136 деца Роми вклучени во предучилишно образование и ран детски развој во општина Шуто Оризари. Обезбедени се прехрамбени и хигиенски пакети и школски прибор за 136 децата кои се таргетирани со проектот.

Покрај пакетите со храна, хигиена и школски прибор, во текот на наредната недела ќе се доделат и 170 таблети за учениците Роми вклучени во прво, второ и трето одделение а се дел од програмата за туторска поддршка во рамките на проектот во општините Шуто Оризари, Тетово и Гостивар.

Целата помош е поделена во координација и со поддршка од општините, основните училишта и градинките во таргетираните општини. Овој проект е дел од програмата ,,Зголемени образовни можности за ученици Роми и млади Роми во земјите од Западен Балкан и Турција” (RARE) кој е имплементиран од Ромскиот Едукативен Фонд од Будимпешта.

Dikhen o video.

Национална средба за застапување со Кабинетот на Министерот без Ресор

На 23 јануари 2020 година претставници на АДРР Сонце и Групата за малцински права од Лондон одржаа национална средба за застапување со претставници на Кабинетот на Министерот без Ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на статусот на Ромите во Република Северна Македонија, и тоа со Министерот Музафер Бајрам и советничката Сенада Ламовска. Како последна од низата средби за застапување со носители на одлуки, средбата имаше за цел споделување на резултатите и постигнувањата на проектот во текот на тригодишната имплементација. Покрај тоа, разгледана беше и можноста за натамошна идна соработка при подготовка на новата Стратегија за подобрување на статусот на Ромите. НВО АДРР Сонце зедно со Мрежата за застапување на правата на Ромите формирана во рамки на проектот може да даде свој придонес особено со усвоениот Акциски План на Мрежата во кој се опфатени сите клучни области (образование, домување, социјална заштита, здравствена заштита, вработување и дискриминацијата како интерсекциска област), со препораки за подобрување на состојбата на Ромите.

Оваа средба за застапување се реализираше како дел од компонентата за градење на капацитети и менторирање во рамки на проектот Од акција до еднакви права на Ромите финансиран од Европската Унија, а имплементиран од АДРР Сонце во партнерство со Групата за малцински права од Лондон.

Средба за застапување со Заменик Министерот за труд и социјална политика

На 15-ти јануари, претставникот на МРГ одржа состанок за застапување со Заменик Министерот за труд и социјална политика и специјалниот советник во Министерството за труд и социјална политика.
Целта на состанокот за застапување беше да се информира Заменик Министерот за труд и социјална политика за повеќето документирани случаи во периодот на проектот, да се дискутира за мотивирање на ромската заедница да пријавува случаи на дискриминација, да разговара за потенцијална соработка за застапување за формирање правни центри во општините каде се спроведува проектот и да се разговара за потенцијалната соработка за активности за подигнување на свеста кај ромската заедница во врска со новиот Закон за социјална заштита.

Оваа средба беше организирана во рамките на проектот  Од акција до еднакви права за Ромите, имплементиран од АДРР СОНЦЕ во партнерство со Група за малцински права, финансиран од Европска Унија.

 

Средба за застапување со директорот на Државниот просветен инспекторат при Министерство за образование и наука

На 25.10.2019 беше одржана средба за застапување со директорот на Државниот просветен инспекторат при Министерство за образование и наука. Целта на состанокот за застапување беше да се информира директорот на Просветниот инспекторат за документирани случаи на директна дискриминација врз учениците Роми во неколку основни училишта во општините во кои се спроведува проектот. Покрај тоа, преставниците од АДРР Сонце и МРГ сакаа да бидат информирани за активностите на Инспекторатот во врска со тековниот проблем со сегрегацијата на учениците Роми.
Оваа средба беше организирана во рамки на проектот Од акција до еднакви права за Ромите финансиран од Европската Унија, имплементиран од страна на АДРР Сонце во партнерство со МРГ.

Средба за застапување со претставник на Сектор за еднакви можности при МТСП

На 23.12.2019 година претставникот од Групата за малцински права Лондон (МРГ) и претставник од АДРР Сонце одржаа средба за застапување со претставник на Сектор за еднакви можности. Целта на состанокот за застапување беше да се информира Секторот за еднакви можности при Министерството за труд и социјална политика за најдокументираните случаи во периодот на проектот, да се дискутира за мотивирање на ромската заедница да известува за случаи на дискриминација, воедно се разговараше за потенцијална соработка за формирање правни центри во општините каде што се спроведува проектот и да се разговара за избор на комесари на Комисијата за превенција и заштита од дискриминација.
Оваа средба беше организирана во рамки на проектот Од акција до еднакви права за Ромите финансиран од Европската Унија, имплементиран од страна на АДРР Сонце во партнерство со МРГ.