ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО СОНЦЕ

Мисија и Визија

Визија
„СОНЦЕ“ е етаблирана организација на локално, национално и меѓународно ниво, која активно придонесува кон граѓанска интеграција и еднаква практика на демократските права и можности на Ромите.

Мисија
„СОНЦЕ“ придонесува кон демократска интеграција и ефективно учество на Ромската заедница во општеството преку градење на капацитети, директна поддршка и застапување на нивните интереси.

За Нас

Сонце е етаблирана организција на меѓународно и национално ниво, која активно придонесува кон граѓанска интеграција и еднаква практика на демократските права и можности на Ромите.

Сонце е формирана во 1996 година како неформална група во Тетово.

Panel 1

Новости

Јавен повик за ангажирање на експерт/ка за испорака на (2) две партнерски средби

Асоцијацијата за Демократски Развој на Ромите Сонце и Меѓународната група за малцински права (MRG) во рамки на тригодишниот проект “Од акција до еднакви права за Ромите” финансиран од Европска Унија, имаат потреба од експерт/ка за испорака на (2) две партнерски средби. Сонце и МРГ организираат партнерски средби помеѓу акциските групи на заедницата,локалните власти, ромскиот граѓански […]

8-ми Април Меѓународниот ден на Ромите – 8th of April International Roma Day

Асоцијацијата за Демократски Развој на Ромите Сонце – Тетово, со низа активности заедно со ромската заедница го прославија 8-ми Април, Меѓународниот Ден на Ромите. Активностите започнаа во сабота 06.04.2019 во 10:30ч со мировниот Марш на достоинството каде ромската заедница маршираше од населба Поток до центарот на градот. Истиот ден беше организиран турнир во мал фудбал […]

Работен состанок за формирање на Национална мрежа за застапување на интересите на повратници

На 22.03.2019 година во просториите на ГИЗ во Скопје се одржа вториот работен состанок за формирање на Национална мрежа за застапување на интересите на повратници со цел дефинирање на областите и приоритетите на Мрежата, дефинирање на стратешките цели, називот и потенцијалните членови на Мрежата. Во текот на средбата за Националната мрежата за повратници се даваа […]

Panel 2 Placeholder
Panel 3 Placeholder
Panel 4 Placeholder